DOHRÁNO: Batman: Arkham Knight

Ačkoli se považuji za komiksového fanouška, tak jsem nikdy nenašel vztah k hrdinskému komiksu a jeho maskovanými představitelům. Vlastně jediný skutečně komiksový hrdina, ke kterému mám určité sympatie je Batman. A to mnohem více k jeho filmovému zpracování ať už od Tima Burtona, nebo od Christophera Nolana, než ke klasickému komiksu. Důvodem je asi to, že na rozdíl o jiných je to vlastně běžný smrtelník, jenž využívá jen svých znalostí bojového umění a technologie. Navíc nepřátele nezabíjí, ale zneškodňuje. Zkrátka je to ideální kandidát na hru, která bude kombinovat jak ofenzivní tak defenzivní přístup k soubojům. Jenže teprve vývojáři z Rocksteady Studios to celé uchopili za správný konec a v roce 2009 vytvořili hru Batman: Arkham Asylum, ze které se stal velký hit. Především však dokázali, že hry s komiksovou licencí nemusí být jen průměrné hříčky spoléhající na zájem skalních fanoušků, ale že může jít o hry,  jenž jsou kvalitní sami o sobě. Takže není divu, že u Batmana už Rocksteady zůstali a dál jeho potenciál rozvíjeli. A stejně tak postupně rozšiřovali záběr hry. Od relativně uzavřeného prostředí Arkhamského blázince jsme se ve druhé dílu dostali dále do města, jenž ve třetím pokračování vydaném už na novém konzole nabylo do podoby tří rozlehlých ostrovů.


Arkham Knight je další posunem v rámci série minimálně v tom jak velký otevřený svět nabízí. Jenže panovaly trochu obavy, jestli hra nabídne i něco více, protože už předchozí díl Batman: Arkham City toho přinesl skutečně hodně. Zřejmě u toho důvodu se autoři rozhodli do hry začlenit nový prvek a to Batmobil. Když jsem se o této věci prvně dozvěděl, myslel jsem, že půjde jen o prvek pro oživení hratelnosti, který se stane alternativou k vašemu plachtění po noční obloze Gothamu. Nicméně velmi brzy zjistíte že Batmobil tu není jen tak do počtu, ale jde přímo o klíčový prvek hry. A to je možná i největší problém hry. Dovedu si totiž představit, že na papíře zněla možnost ovládat tento ikonický vůz přímo skvěle. Hráč bude jezdit ulicemi nebo likvidovat protivníky dálkově ovládaným vozem. Nabízela se zkrátka velká kupa možností, které oživí hratelnost. Pokud by tomu tak skutečně bylo, asi bych s tím neměl žádný problém, protože koho by to nebavilo, měl by možnost se tomu vyhnout. Jenže autoři se rozhodli, že Batmobil bude nezbytný pro hraní. A tak s ním budete muset jezdit po městě, bojovat s tanky v ulicích a vůbec ho všelijak využívat a to i v případě soubojů s bossy.

Bohužel jízdní model, resp. způsob ovládání Batmobilu není zrovna ideální a sází spíše na efekt než na praktičnost. Takže jsem s ním ze začátku trochu zápasil. Nicméně i když to co píšu o tomto novém prvku hry, by mohlo vypadat jako závažná kritika, tak není. Je to spíše povzdech hráče, který si oblíbil Batmana plachtícího městem, který se spoléhá jen na svá udělátka a rychlé pěsti. Určitě se najde řada těch, které právě projížděním po městě bude bavit, protože musím uznat, že zpracováno je pěkně. Pokud si odmyslíme Batmobil dostáváme vlastně skoro to samé co předchozím dílu. Stejné jsou souboje jen spočívají především na zmáčknutí správného tlačítka ve správný okamžik a stejné je vlastně i vaše kradmá likvidace nepřítel.  Je to problém? Je i není. Fungovalo to před pár lety a funguje to i teď. Možnost v nějaké relativně uzavřené aréně eliminovat protivníky s pomocí široké palety nástrojů je stále zábava, stejně tak vyřídit si to s nimi ručně, pokud jste prozrazeni. Navíc tvůrci zapracovali na ještě bohatší paletě různých chvatů a jejich animací a vaše souboje jsou správně dynamické, plynulé a skvěle se na ně dívá. Bohužel pocit z boje trochu sráží to, že občas si Batman dělá co chce a tak se ztrácí pocit, že hru skutečně ovládáte a nejde jen o zběsilé mačkání tlačítek.


Vzhledem k otevřenému světu bylo velmi příjemným zjištěním to, že hra má ucelený a zajímavý příběh. V minulém díle zemřel Batmanův ústřední protivník Joker, ale jeho osobnost žije dál v podobě Batmanových halucinací. Díky tomu vás provází celou hru a sarkasticky komentuje vaše snažení. Nicméně vaším hlavním protivníkem je tajemný Arkham Knight, jehož identita má být překvapivou pointou hry. Ale díky tomu, že kdo se skrývá za maskou lze během hry lehce odtušit, se alespoň v mém případě nejednalo o šokující odhalení, jak nožná tvůrci zamýšleli. Ještě že je tu osvědčený Scarecrow. Ačkoli se příběh hry pohybuje v intencích komiksové předlohy a nijak z ní nevybočuje, patří k těm lepším příběhům v akčních hrách. Rozhodně mu nelze upřít spád, a zajímavé konverzace mezi hlavními hrdiny, které jsou podpořeny kvalitním dabingem. Ostatně technická stránka je velkou předností hry. Ačkoli hra běží na starší (a značně modifikované) verzi Unreal 3 enginu, vypadá přímo skvěle. Město je rozsáhlé a po výtvarné stránce skvěle provedené. Celá hra se odehrává během noci a přitom neustále prší, neóny svítí a do toho vy plachtíte nad městem, nebo se projíždíte v jeho ulicích. Zkrátka paráda, která vynikne především v pohybu na obrazovce. Hra má také implementován destrukční model, takže není problém během zběsilé jízdy urazit roh budovy, prorazit plot apod. Navíc vše běží krásně plynule bez jediného problému (kéž by tohle mohli říci majitelé PC verze). Po technické stránce je hra malý zázrak a vůbec se nedivím tomu, že se žebříčcích hodnotící grafiku loňských her se umísťovala na čelních místech.


Batman: Arkham Knight je bezpochyby kvalitní hra, kde je na první pohled všechno jak má být: osvědčený svět a postavy, povedený příběh, relativně zábavné souboje, vývoj postavy, otevřený svět, kde lze plnit různé úkoly a výzvy a to vše zabalené do pohledné grafiky. Přesto ve mně po dohrání zůstává pocit, jestli to není málo. Inovace tu sice jsou, ale mě zrovna nesedly (ano mluvím o Batmobilu). Takže prozatím to Batmanovi vyšlo, ale jen o odřené netopýří uši a já budu doufat, že pokud bude další díl, tak tvůrci zkusí přijít s většími novinkami. Zvláště soubojový systém by si to určitě zadlužil.



0 komentářů: