3x z nabídky PS+

Během posledních několika měsíců ke mně skrze službu PS+ doputovalo několik her, které jsem mohl vyzkoušet a věnovat jim pár hodin, ačkoli mě nezaujaly natolik, že bych je chtěl dohrát. Je to možná škoda, protože to jsou bez výjimky povedené kousky. Ale her je mnoho a času málo a tak si musím vybírat, kterým z nich věnovat svůj čas.

Race The Sun

Je atypická závodní hra, ve které se ujímáte řízení jakéhosi futuristického vznášedla, jenž letí směrem k zapadajícímu slunci, které jediné mu poskytuje energii. Takže jakmile zapadne, skončí i vaše cesta. Jenže ta bezpochyby skončí ještě dříve, možná jen pár vteřin po startu. Důvod je ten, že do cesty se vám staví překážky, hodně překážek a stačí chvíli nepozornosti a končíte. Jenže není proč klesat na mysli. On je to tak trochu herní princip – zkusit doletět na sluneční energii co nejdále, aniž byste se rozbili o nějaký ten sloup či jiný útvar, který se před vámi vynoří.  Každé vaše selhání proto znamená opětovný start a nový pokus o to doletět zas o něco dále. Tenhle určitý stereotyp je narušen tím, že hra před vás staví drobné výzvy (např. proletět celou úroveň bez chyby) po jejichž splnění postoupíte na další level. A s rostoucím levelem pak získáváte nové schopnosti jako je skok, či tolerance nárazu, které vám umožní si váš průlet usnadnit. To co hru odlišuje od ostatních, je stylizovaná grafika, která pracuje s omezeným barevným schématem s jehož pomocí tvoří abstraktní svět. Race The Sun je povedená hříčka, která na nějakou dobu určitě zabaví.


Sound Shapes

Co byste řekli na kombinaci plošinovky a hudební hry. Že je to nesmysl? Ale není, protože Sound Shapes je přesně taková hra a možná že ještě něco více. V základu se jedná o vcelku jednoduchou plošinku, rozdělenou do několika světů, zde reprezentovaných vinylovými deskami a úrovněmi v podobě jednotlivých tracků. Vaším cílem je vždy dorazit do konce, vyhnout se všem nástrahám a nepřátelům a ideálně posbírat speciální předměty rozmístěné po cestě. V tomto ohledu tedy nic nového. To hru činní jedinečnou je to, že hudební doprovod si tvoříte dynamicky během toho, jak úrovní procházíte. Během průchodu totiž aktivujete body, které zapínají jednotlivé tracky v rámci hudební stopy, která zní na pozadí. Takže zatímco na začátku posloucháte lehký ambient, postupně přidáte smyčku s bicími, či další melodickou linkou. A nejde jen o nějaké zaměnitelné zvuky, protože o soundtrack se postarali celkem známá jména elektronické hudební scény. Dalším zajímavým prvkem hry je možnost si vyvářet vlastní úrovně v celkem jednoduchém editoru. Navíc ke hře existuje mnoho dodatečného obsahu, takže pokud se do ní někdo ponoří, vystačí mu na dlouho. Pokud tedy hledáte originální plošinovku a elektronická hudba vám není cizí, tak se Sound Shapes chybu neuděláte.


Rocket League

Jestli se o nějaké hře v posledních týdnech hodně mluvilo a možná se o ní dá říci i to že je to YouTube hit, pak je to Rocket League. Důvodem jsou dvě věci. Jednak jde o poctivě udělanou hru se spoustou možností, jenž se zaměřuje na online turnaje a jednak byla součástí PS+ nabídky, takže ji hrál skoro každý a nebyl problém nalézt spoluhráče. Náplní hry jsou atypické fotbalové turnaje, kterých se však účastní automobily. Ano čtete správně, je to fotbal s auty. Zní to šíleně a je to šílené. Na hřišti se dvěma bránami se utkávají malé týmy hráčů, které se s pomocí autíček snaží dostat míč do soupeřovi brány. Hra přitom nabízí opravdu velké množství nejrůznějšího nastavení a herních režimů, které vám umožní přizpůsobit si herní zážitek k obrazu svému. To vše navíc v pohledné grafice o kterou se stará nejnovější Unreal engine. Osobně mám však se hrou dva problémy, které však nelze považovat za chybu hry, ale za čistě moji osobní preferenci. Jednak je to hra zaměřená na multiplayer, což pokud čtete moje zdejší zápisky je oblast, kterou příliš nevyhledávám. Druhým důvodem je to, že jsem na tuhle hru asi levý. Zkrátka ani po hodině se mi nepodařilo dostat do stavu, kdy bych si troufl říci, že mám situaci v rukou a že na hřišti dělám přesně to co chci. Místo toho byly mnou vstřelené góly spíše dílem náhody. A bohužel, hrát hru ve které to nemám takříkajíc v ruce, mě moc nebaví. Ale pokud to máte naopak a nebo i čas chuť k tréningu, pak věřím že Rocket League může být na dlouho stálicí vaší online zábavy.



0 komentářů: