DOHRÁNO: Grow Home

Občas člověk narazí na hru, která vypadá na první pohled úplně obyčejně, tak nakonec ho čeká překvapení. A to je případ hry Grow Home. Ačkoli za ní stojí jedno ze studií Ubisoftu je to vlastně malá a nenápadná hra. Spíše budí dojem, že je to výsledek určitého experimentování, jenž byl nakonec převeden do podoby hry. A nejspíš nejsem tak daleko od pravdy. Ve hře ovládáte malého červeného robota pojmenovaného B.U.D. Ten přistál na jakési planetě a jeho jediným cílem je dostat se zpět ke své lodi zaparkované na orbitě. Jenže jak se tam dostat? Naštěstí je tu rostlinka, která se má tak k světu, že pokud její touhu po růstu podpoříte, vynese nás hodně daleko. Ale její snahu je třeba povzbudit tím, že její výhonky nasměřujeme do speciálních energetickým bodů, díky, kterým zase o trochu povyroste a my se s robůtkem bude moci vyšplhat zase výše.

A právě šplhání je slovo, které během hry budete skloňovat nejčastěji. Jestli totiž něco B.U.D. umí, tak je to šplhat. Vy s pomocí levé a pravé páčky gamepadu ovládáte jeho ruce a hezky postupně šplháte. A šplh je to velmi specifický. Tvůrci totiž rezignovali na nějaké připravené animace a tak veškerý váš pohyb je dynamicky počítaný. Díky tomu váš robůtek občas vypadá, jakoby přebral, protože jeho chůze není zrovna jistá. To ostatně nebude ani vaše cesta vzhůru. Občas se budete motat zakopávat a velmi často padat. Jenže zatímco v jiných hrách byste nad podobným přístupem jen krotili hlavou a pak hru zahodili, tady se lehce neohrabaný pohyb vašeho svěřence stává herním prvkem. Autorům se celkem podařilo vyvážit poměr mezi frustrací plynoucí z ne úplně dobré ovladatelnosti postavy a tím že vás to vlastně baví a že je to výzva.


Ostatně výzva je hlavní důvod proč hru hrát. Veškerou náplň hry lze totiž shrnout do dvou vět. Vylezete po stonku vzhůru a najdete výhonek, který zacílíte správným směrem a květina zase povyroste a vy můžete šplhat výše. Naštěstí délky hry je tak akorát, aby vás to nezačalo nudit. Kromě toho můžete a vlastně byste i měli sbírat jakési modré krystaly, které jsou rozmístěny porůznu kolem vás. S jejich mocí si totiž odemykáte speciální schopnosti, které se budou sakra hodit. Celkem jich lze nalézt rovnou stovku, ale nebojte se, všechny posbírat nemusíte. A kdybyste toho ještě nemělo dost, můžete se vydat do analyzování zdejší fauny a flory. Prim však hraje vaše snaha vyškrábat se až na vrchol, což dá někdy zabrat a stačí tak trocha nepozornosti a už padáte volným pádem dolů. Pokud jste si do batohu nepřibalili nějakou květinku nebo lístek, musíte jen doufat, že máte aktivovaný teleport a nebudete tak muset šplhat znova od začátku.


Grow Home je nesmírně milá hra a pokud máte rádi hry s přiměřenou výzvou, budete ji milovat. Pozitivnímu dojmu pomáhá i grafické zpracování, které je sice vyvedeno celkem stroze, ale díky barevné paletě a střídání dne a noci se na hru příjemně dívá. Vše pak podtrhuje lehce ambientní ozvučení. Je mi jasné, že autoři neměli se hrou nějaké přehnané ambice a spíše je výsledek interních experimentů v dílnách Ubisoftu, v němž někdo uviděl potenciál a dal vzniknout samostatné hře. A to je dobře, protože tenhle kousek si vaši pozornost zaslouží.


0 komentářů: