DOHRÁNO: Inside

Černobílá hra Limbo od dánského nezávislého studia Playdead si dokázala hned po vydání v roce 2010 získat srdce mnoha hráčů, ale i recenzentů a postupně se objevila snad na všech myslitelných platformách. Tato logická plošinovka se kromě jedinečného vizuálního stylu vyznačovala především svou nekompromisností s jakou se chovala k postavě malého chlapce a každý váš patný krok měl za následek jeho brutální smrt. Na jejich novou hru jsme pak museli počkat dlouhých šest let. A jako každý kdo svým debutem zazáří, na ně byl upřen pohled všech s velkým očekáváním, jestli se jim podaří úspěch zopakovat.

Hra Inside má na první pohled s předchozí hrou mnoho společného. Opět je hlavní hrdinou malý chlapec, který postupuje vpřed nehostinným prostředím zahaleným do temnějších odstínů. I když tentokrát si autoři dovolili pracovat s barvami. Opět vás čekají logické puzzly a neúspěch znamená váš drsný konec. Přesto jsem asi na chvíli neměl pocit, že by se tvůrci nějak vykrádali. Inside je totiž úplně soběstačná hra a společné znaky s Limbem jsou pouze dokladem rukopisu autorů. Hra začíná bez jakéhokoliv slova a rovnou vás uvrhne do světa, kde se něco stalo a kde vy nejste vítáni. Se svou postavou tak běžíte z leva doprava a snažíte se vyhnout setkání s lidmi, kteří se vás snaží zabít. Nevíte proč, ale víte, že musíte utíkat. Stačí chyba a umíráte. A ač hra disponuje stylizovanou grafikou, věřte mi, že každý takový konec pro vás bude nepříjemný. Ne proto, že budete muset hrát kousek znovu, ale protože nechce být znovu svědky toho, jak malého chlapce roztrhá tlupa psů. Autoři se rozhodně nebojí být drsní. Jak pokračujete dále, dozvídáte se trochu více o světě. Co se zde vůbec stalo? Proč se lidé chovají jak v nějakém románu od Orwella? Na tyto otázky si budete muset přijít sami. Žádné konkrétní odpovědi se nedočkáte. Dokonce časem zjistíte, že dokážete tyto lidi ovládat svou myslí. Co to všechno vůbec znamená?

Bohužel Inside je jedna z těch her, kdy prozrazení čehokoliv více z toho co vás čeká, by byla velká chyba. Protože čím méně víte, tím více se váš hra získá a tím více budete v šoku, až se stane něco, o čem vám zde nenapíšu ani řádek. Co však můžu rozhodně říct je to, že Inside je malý nezávislý poklad a hra vypiplaná do nejmenšího detailu. Je to také potvrzení toho, že Limbo nebyla žádná náhoda, protože Inside potvrzuje talent svých tvůrců a vlastně bych se ani nedivil, kdyby hra figurovala na čelních místech nejlepších her roku. Zahrajte si ji.






0 komentářů: