DOHRÁNO: Firewatch

Poslední hrou o které bych chtěl tento tok napsat, je Firewatch, přitom je to jedna z her o které se letos hodně mluvilo. Hra od nezávislého studia Campo Santo totiž dokázala celkem opanovat herní media a co si budeme povídat, bylo především díky jejímu vizuálnímu stylu. Ačkoli se tomuto aspektu her věnuji spíše až v druhé řade, taky to zkrátka nejde. Neznám totiž mnoho jiných her, u kterých lze bez nadsázky napsat, že každý obrázek, který uděláte, obstojí sám o sobě jako nádherná grafika. Tvůrci si totiž právě na vizuální podobě hry dali velmi záležet a spolu s příběhem je to nejsilnější stránka hry. A zatímco o příběhu bych se z pochopitelných důvodů nechtěl moc rozepisovat, tím jak hra vypadá se můžete pokochat na několika přiložených obrázcích, kterých jsem udělat během hry spoustu a jen těžko jsem z nich vybíral pro potřeby tohoto článku.

Ale zpět ke hře. V té se ujímáte role již zralého muže Henryho, který poté co jeho žena vážně onemocněla vzal místo strážce Národním parku Shoshone, kde je jeho úkolem hlídat požáry. Snad aby si svůj život dal do pořádku a ujasnil si co v životě dále. Ve své hlídkové chatě je sám a s okolím komunikuje jen přes vysílačku. Jeho nejbližším společníkem, pokud se to tak dá říci, je Delilah se sousední hlídky. S ní pak zažijete několik neobyčejných dní, které odstartují incidentem s nedovoleným ohňostrojem, který si uspořádaly dvě díky u nedalekého jezera. Nic víc skutečně nenapíšu, protože právě na tom jak budete příběh vnímat, leží výsledek toho, zda na vás hra zapůsobí i jinak než jako grafiky nádherná procházka parkem. A právě cestování parkem a komunikace s Delilah o tom co se kolem vás děje, bude vaší hlavní náplní hry, kterou bez problému dohrajte i za jeden večer.

Celé prostředí parku je otevřené a i když jste vždy vázáni na určitý koridor, dojem z celistvosti světa to nijak neumenšuje. Během hry park dokonale procestujete a zažijete ho v různých denních a nočních hodinách, kdy znovu budete mít šanci obdivovat, jak tvůrci hry pracují s barevnou paletou. Věřím že pokud dokážete ocenit hru, který staví na intimních rozhovorech, pocitech a kráse přírody více, než na akci, dokáže se vám hra odvděčit neopakovatelným zážitkem.














0 komentářů: