Stardew Valley

Farmářské hry, pokud se to tento specifická žánr her dá takto nazvat jsem jsou oblastí, která je některými hráči opovrhována.  Možná si totiž dovedou představit jen svůj Facebookový profil, který jim jejich přátele plnili zprávami z Farmville. Zkrátka podobné hry byli vnímány s určitých opovržením. Navíc díky jejich náplni, bylo lehké sklouznout ke kritice ve smyslu, proč místo kopání virtuální motykou nejdeš raději dělat něco užitečnějšího, třeba okopat tu skutečnou zahrádku. Nicméně podobný příměr je lichý, protože hráčům Call of Duty také nikdo neříká, ať vezmou zbraň a jsou střílet lidi. Nicméně srovnávat zrovna Farmiville a Stardew Valley není příliš šťastné, protože jde o úplně odlišný typ herního zážitku. Tomu kdo má zkušenosti s hrami pro Nintendo se tak nepochybně při pohledu na obrázky vybaví spíše Harvest Moon. Ostatně sám tvůrce Stardew Valley se k této hře otevřeně hlásí, ale i bez jeho prohlášení je i po krátkém zahrání zřejmé, že jde o více než jen inspiraci. Ale rozhodně mu to nelze mít za zlé, protože podobná hra na PC zkrátka doposud chyběla.

Po podobné hře tu byl zkrátka hlad a tak není divu, že krátce po vydání hra obsadila první příčky nejprodávanějších her na Steamu a nyní se počet prodaných kusů blíží k milionu. Zkrátka ohromný úspěch. Přitom hra samotná není nijak inovativní, ale hodně čerpá ze svých inspiračních zdrojů. Dohromady s příjemnou retro grafikou je to mix, kterému se jen těžko odolává pokud vám tento herní žánr není úplně proti srsti. Když budete o této hře vyprávět někomu kdo neví o co jde, asi ho popisem toho co v ní lze dělat příliš nezaujmete. Přeci líčení toho jak jste se prostříleli přes hromadu emzáků a zachránili svět zní pro mnoho hráčů poutavěji, než když se budete rozplývat nad tím, že už si konečně můžete postavit postřikovač, který zalije osm místo čtyř políček. Jenže tohle srovnání není zrovna fair. Stardew Valley je totiž především simulátor farmaření, ale oproti jiným hrám se nesnaží o realismus za každou cenu a tak tu klidně můžete pobíhat s mečem a zabíjet monstra v dolech.


Hra začíná trochu netypicky v kanceláři jakéhosi korporátu, kde za blikajícím monitorem počítače cosi bušíte do počítače. Možná proto nazrál čas otevřít dopis od svého dědy a stát se tak majitelem farmy v jakési vesnici. Zkrátka splněný sen všech, kteří hledají úprk z města do přírody. Jenže jakmile dorazíte na místo, čelíte realitě v podobě zarostlé pozemku plného kamení a tak nezbývá vzít do ruky motyčku, krumpáč či sekeru, vyhrnout si rukávy a dát se do práce. Vykácíte pár stromů, vyčistíte plochu, okopete záhonek a vysejete prvních pár semen a teď už se můžete těšit na první úrodu. Jenže jak už nás učí staré přísloví, bez práce nejsou koláče a tak pokud zrovna neprší je třeba vzít do ruky konev a zahrádku pokropit. Pokud vám zbyde čas můžete se vydat na průzkum přilehlé vesnice či čistit zbytek vašich pozemků. Jenže  garantuji vám, že jestli vám něco bude chybět, bude to čas. Hra totiž pracuje s denním cyklem, kdy každé ráno se vzbudíte a vydáte a je na vás jakou činnost budete dělat, nicméně do půlnoci byste měli být v posteli, abyste byli druhý den odpočatí.

Navíc vaše postava má jen určitou zásobu energie a pokud ji vyčerpáte, nezbývá než ulehnout. Proto se vyplatí mít u sebe něco k snědku abyste dne využili co nejvíce. Ono z počátku stačí oběhnout zahrádku, pokácet pár stromů a už jste unavení jako kdybyste uběhli maraton. Postupem času se to zlepší, protože si věci dokážete lépe zorganizovat a především budete postupně objevovat nové recepty na věci které vám usnadní těžký život farmáře či pomohou rozšířit vaše pěstitelské a chovatelské možnosti. Právě díky prodáváním výpěstků či dalším sesbíraným věcem totiž získáváte peníze na nákup semen a další výbavy. A tak to běží stále do kola. S tím jak se zabýváte jednotlivými činnostmi, kterými jsou kromě farmaření třeba i rybolov roste vám úroveň dané dovednosti a spolu s ní možnost dalšího rozvoje. Postupem času tak můžete postavit i kurník či stále, ale i spoustu dalších zařízení, které vám pomohou ze dostupných surovin vytěžit maximum.


On člověk nemusí mít ekonomické vzdělání aby pochopil, že takový brusinkový džem se dá prodat za více než když je sesbírané prodáváte rovnou. Právě pěstování plodin bude z počátku jádrem vaše hospodářského úspěchu. Stačí jen vysít a pravidelně zalévat a úspěch se dostaví. Ostatně právě Stardew Valley vás naučí se těšit na to, že celý den bude pršet. Nemusíte se tak zdržovat zahrádkou a můžete vyrazit třeba na průzkum dolů vybít pár monster a hlavně nasbírat materiál s jehož pomocí si vyrobíte lepší nástroje a další užitečné věcičky, které vaší farmě umožní rozvoj. A podobné schéma se opakuje stále dokola. Stále je něco co byste chtěli vyrobit, ale nemůžete protože vám chybí materiál. Hra vám v tomto ohledu nic nedá zadarmo a vše si musíte poctitv odpracovat. O to větší radost člověk má z pohledu na utěšeně rozrůstající se farmu. určitě nehrozí že během pár hodin otevřete všechny možnosti hry a pak se budete nudit. Případný stereotyp hra rozbíjí tím, že se pravidelně střídají roční období a s tím nejen vizuální podoba hry, ale i třeba i druh pěstované plodiny. V zimě pak pochopitelně nic neroste, takže se zase můžete věnovat činnostem, na které jste neměli během roku čas.

Například se můžete více setkávat se svými sousedy. Ostatně právě sociální prvek je podstatnou součástí hry, kdy s pomocí vhodných dárečků či plněním úkolů utužujte vztahy s ostatními postavami. Kromě hmotných výhod tak dokonce můžete vstoupit do stavu manželského, když dostatečně okouzlíte některou z věkově přiměřených slečen. Stardew Valley má spoustu zajímavých aspektů, které z něj činní více než hru o farmaření. Zdejší svět toho skrývá pod povrchem hodně a než se vám podaří většinu a z toho objevit, než splníte speciální sběratelské výzvy uteče hodně času. Ostatně hra patří k těm kouskům, ke kterých si chce sednout jen čtvrť hodinky, ale pak z hrůzou zjistíte že už u ní sedíte několik  hodin. Ono je totiž stále co dělat, inu stejně jako na skutečné farmě.







0 komentářů: