E3 2015: konference Sony

Další velkou konferencí byla akce Sony. Oproti Microsoftu mají situaci lehčí v tom, že PS4 je na trhu úspěšnější a i když za poslední rok kromě Bloodborne neměla PS4 nějakou slušnější exklusivní hru, stále se Sony daří držet na špici. Nicméně i jim je jasné, že nesmí usnout na vavřínech a je třeba se snažit. Tak se pojďme podívat, jak se jim letos dařilo.

Myslím, že jejich zahájení asi nikdo nepřekoná, protože vytasit se na úvod s The Last Guardian je pořádný kalibr. Tato dlouho očekávaná a vyvíjená hra o jejímž zrušení se často spekulovalo totiž skutečně existuje, o čem jsme se mohli hned přesvědčit v hratelné ukázce. Ta vypadala skvěle a myslím, že všem fanouškům, kteří už přestávali doufat, že se této hry někdy dočkají, vlila novou krev do žil. Nezbývá než si přát aby tato ukázka nebylo to jediné, co ze hry zbylo a že bychom se mohli dočkat tohoto titulu už v příštím roce. Každopádně tenhle úvod se Sony rozhodně povedl.

Další nově představenou hrou, o které sice určité střípky utekly už v minulosti, byla hra Horizon: Zero Dawn od studia Guerrilla Games. Toto exklusivní akční RPG zasazené do postapokalyptického světa, kdy vládu nad světem převzala opět příroda a robotičtí dinosauři (neptejte se mě jak ) vypadala moc pěkně. Je dobře, že v Guerrilla Games dostali možnost dělat i něco jiného než vyvařenou sérii Killzone. Minimálně po stránce grafiky, kterou zrovna oni zvládali vždy na výbornou, to vypadá na hru, které dokáže k Playstationu nahnat další hráče. Jsem zvědavý na další detaily, protože minimálně svým zasazením hra působí originálně. Snad i hratelnost bude trochu inovativní, protože luk už je dneska trochu nuda.

Další exklusivní hrou pro PS4 je Street Fighter V, což mě zas tolik nezajímá. O to více mě zaujal trailer na nového Hitmana, který byl opravdu parádní. Sice nejde o exklusivitu pro Playstation, ale tenhle pokus o restart série na nových konzolích se vyplatí sledovat. Jsem zvědavý, jak plánují skloubit akční a stealth prvky hry.  Media Molecule stojící za LittleBigPlanet představilo svoji další originální hru Dreams, která jak už název napovídá, umožní hráči prožívat své sny. Jak toho chtějí autoři dosáhnout fakt nevím, ale pokud má někdo šanci rozšířit herní prožitek, tak to je zrovna tohle studio. Ani v Sony si nenechali ujít možnost ukázat že Playstation je platformou kde vycházejí hry jak od velkých vydavatelů jako třeba Assassin's Creed Syndicate, tak i menší nezávislé hry jako je FireWatch, pro kterou dokonce získali konzolovou exkluzivitu. Tuhle hru sleduji už od oznámení a moc se na ní těším. Snad tedy podpora Sony pomůže autorům hru dokončit co nejdříve. Ukázka ze Star Wars: Battlefront mě pak snad poprvé dokázala strhnout natolik, že jsem o této hře začal uvažovat. Vypadá zkrátka výborně.

Dále se Sony zaměřila na tituly, které připravuje s dalšími velkými vydavateli jako je Square Enix. Hra World of Final Fantasy mě zas tolik nezaujala, ale když se objevil trailer na remake Final Fantasy 7, věřím, že v tu chvíli mnoho hráčů skákalo do vzduchu. Není totiž na světě tolik her, po jejichž předělávce hráči tolik volali. Konečně jsme se tedy dočkali a Final Fantasy 7 Remake vyjde na PS4 s časovou exkluzivitou. Jenže pokud vás informace o tomto remaku nedostala do hráčského nebe, tak práva nirvána musela přijít s oznámením Shenmue 3.  Ano, další regulérní pokračování herní série z Dremcastu se možná dočká dalšího dílu. Důvod, proč píšu možná je ten, že nejprve si musí vydání hry podpořit dostatek fanoušků na Kickstarteru. Přijde mi to však jako trochu laciný marketingový tah ze strany Sony, protože je jasné, že potřebné peníze se vyberou během chvíle. Ostatně teď kdy píšu tenhle text, tj. v úterý dopoledne už je vybráno více než 1,7mil z požadovaných 2mil dolarů. Jsem velmi zvědavý na další vývoj událostí kolem této hry.

Kupodivu ne moc prostoru Sony věnovala své VR - Project Morpheus. Dočkali jsme se sice oznámení hry Rigs, ta však ve mně zanechala smíšené dojmy. Ale je vidět, že Sony na VR pilně pracují a věřím, že jakmile příští rok odstartuje Oculus Rift, bude Project Morpheus na pořadu dne. Novinek ohledně samotné konzole PS4 nebylo mnoho. Dozvěděli jsme se tak především o updatu, který přinesl možnost přehrávání MKV souborů, což hodně z nás jistě uvítá. Ještě více bychom však uvítali pokud by to znamenalo i podporu titulků, no uvidím až nainstaluju.

Svoji aktuálně nejdůležitější značku v podobě Uncharted 4: A Thief’s End  si Sony nechala až na závěr a rozhodně to stálo za to. Očekávání jsou v případě této hry velká a myslím, že hratelná ukázka které jsme se dočkali, zbavila pochybností  každého, kdo by si snad myslel, že tohle nebude bomba. Akční jízda městem, zničitelnost prostředí a grafika to vše v herní stylu, jehož je série Uncharted esencí. Tomu zkrátka nešlo odolat. Skvělé zakončení konference a důvod netrpělivě očekávat vydání téhle hry, která už tak vysoké prodeje PS4 nepochybně nakopne.

Jestli mám říci jedno slovo, které budou mít spojené s konferencí Sony, tak je to překvapení. Ostatně jak jinak nazvat kombinaci her The Last Guardian, Final Fantasy 7 Remake a Shenmue 3. Sony zkrátka ví jak hráče potěšit. Ostatně těšit se může i ten, komu tyto tři hry nic neříkají, protože pro ty tu má Sony Uncharted 4: A Thief’s End  či Horizon: Zero Dawn. Trochu mi však chyběla hra, kterou by nám přinesli už tento rok. Zatímco Microsoft má Halo či Forzu 6 na Playstationu podobně silný podzimní lineup chybí. Každopádně konference samotná se povedla a je co vyhlížet.

0 komentářů: