Příběh HALO 3: ODST

Příběh hry rozšiřuje události ze hry Halo 3 a věnuje se dění ve městě New Mombasa, během útoku Covenantů. Události se točí kolem skupiny speciálních vojáku UNSC, tzv. ODST (Orbital Drop Shock Trooper) což jsou jednotky cvičené k rychlému zásahu, na jehož místo se přepravují ve speciálních výsadkových modulech přímo z atmosféry. Skupinu, jejíž příběhy ve hře sledujeme, tvoří desátník Taylor "Dutch" Miles, poddůstojník Kojo "Romeo" Agu, svobodník Michael "Mickey" Crespo a desátník "Rookie kteří dosud čekají na orbitě Země na rozkazy. Brzo se však dočkají akce, protože do místnosti vstupuje rotmistr Edward Buck jehož doprovází operativní důstojník ONI, pohledná Veronica Dare. Ta jim bude poskytovat podporu během jejich mise. Cílem je zajmout Prophet of Regret, jenž se nachází na covenantské lodi u New Mombasa. Jednotka se tedy vydá ke svým modulům, připravena zahájit výsadek. 

Jenže v okamžiku, kdy už se po seskoku blíží k městu, změní Dare dráhu jejich letu z původně plánované na novou. Jenže než stačí vojáci zahájit přistávací manévr a otevřít padáky, dochází k nečekané události. Covenantská loď s Prorokem na palubě odlétá s pomocí otevření slipspace trhliny, která způsobí EMP rušení. To poškodí sestupové moduly, které díky tomu místo plánované lokace končí roztroušené po celém městě. Během pádu se Rookiho modul srazí s Mickeyho, díky čemuž začne padat nekontrolovaně. Náraz způsobí Rookimu bezvědomí.

Šest hodin po dopadu se Rookie probouzí. Zjišťuje, že je sám v nočním opuštěném městě. Vydává se tedy dále do centra, hledat svoji jednotku. Po chvíli potkává první hlídku Covenantů, kterou vyřídí. Zároveň jeho pozornost upoutá vyzvánějící datový terminál. Rookie se k němu připojí a zjišťuje, že ve městě stále zůstává funkční jeho umělá inteligence Superintendent, jenž má běžně na starosti jeho správný chod. Superintendent mu nabídne pomoc během jeho cesty, kdy mu poskytuje informace o jednotlivých částech města či ho s pomocí dopravních cedulí informuje na hrozícím nebezpečí. Během své cesty městem Rookie nachází stopy zanechané členy jeho jednotky. V tom okamžiku se děj přesouvá k dané postavě a my sledujeme, co se jí po dopadu do města stalo.


O šest hodin dříve Buck bezpečně přistál a přes vysílačku se zkontaktoval s Veronikou Dare. Ta mu řekla, že je uvězněna v její výsadkovém modulu. S pomocí mariňáků v oblasti se Buckovi podaří probojovat až k ní. Během cesty si všimne zvláštní věci. Zřejmě došlo k nějakým rozbrojům uvnitř Covenantu, protože narazí na Sangheili, kteří byli zabiti Bruty. Když však Buck dorazí k jejímu výsadkovému modulu, nikde není. Všimne si však Huragoka (jedna z ras zotročená v rámci Covenantu) držícího v jednom ze svých chapadel její helmu. Ten si ho všimne a stejně jako předtím helmu začne zkoumat Bucka. Ačkoli je zřejmě neškodný, Romeo ho v domnění, že Bucka ohrožuje, z dálky zastřelí. Exploze odmrští helmu z dohledu.  Buck a Romeo se spojí a protože si myslí, že Dare je mrtvá, vydají se hledat zbývající členy jednotky.

Mezitím Dutch přistane mimo centrum města, kde si vezme Warthog a pomáhá v mariňákům v bojích s Covenanty. Mickey, který přistál opodál, přesedlá do tanku a taktéž se zapojí do bojů o město. Když se setkají, vydávají se spolu s mariňáky bránit základnu ONI. Pomocí výbušnin se rozhodnou zničit most a tím zamezit přístupu nepřátel. Nicméně Covenanti si s touto situací poradí a svoje vojáky do základny přesto dostanou. Tlak Covenantů je stále silnější a donutí je tak stáhnout se dovnitř budovy. Situace je nadále neudržitelná a tak se rozhodnou základnu zničit, aby i spolu s cennými informacemi nepadla do rukou nepřátel. Celou budovu tedy vhodí do vzduchu a odletí. Mezitím se jim podařilo spojit se s Buckem, který na ně čeká na policejním velitelství ve městě.


Poté co přistanou na střeše budovy, jsou Dutch, Mickey, Romeo a Buck, spolu s ostatními napadeni Covenanty a jejich Pelican je sestřelen. Buck a Romeo si musí probojovat cestu zpět na střechu. Zde se spolu s ostatními musí bránit silnému útoku Covenantů. Jejich nápor se nakonec podaří odrazit, ale Romeo je vážně zraněn a jejich Pelican je poničen a neschopen letu. Buck skupinu odvede na stanici Kikowani, protože plánují využít tranzitní systém k útěku z města. Cestou stabilizují Romeova zranění. Poté co dorazí na místo, však zjišťují, že tunel byl zaplaven. Mění tedy plány a s pomocí uneseného Phantoma si probojují cestu ven z města. Cestou si všímají, že několik Covenantských lodí se stahuje ke kráteru, který tu zbyl poté, co loď s Prorokem na palubě využila slipspace k úniku z planety. Buck si však uvědomí, jaký byl skutečný záměr Dare a kde by tak moha být a proto se místo odletu rozhodne pro ni vrátit.

Mezitím si Rookie probojuje cestu do Superintendantova datového centra, kde nalézá i Dare. Ta mu řekne, že její rozkaz byl dostat se sem a vyzvednout informace o tom, co leží pod městem a zamezit přístupu Covenantů. Nicméně Data centrum je již plné dronů i vojáků Covenantu. Dare mu řekne, že tohle byl důvod, proč si vyžádala celou jejich jednotku, protože pokoušet se o to sama by byla sebevražda. Dare a Rookie si společně probojují cestu až do samotného jádra Data centra, kam dorazí právě v okamžiku, kdy se poškozený Superintendant vypíná. Bližší průzkum odhalí, že se zde ukrývá jeden Huragok - covenatský inženýr. Dare odhalí, že dle zjištění ONI jsou tato stvoření, která jsou něco jako biologický počítač, zotročena Covenantem a rozhodně jim neslouží s odhodláním. Také zjistí, že tento konkrétní Huragok Vergil (jmenuje se tak, protože absorboval Superintendantův podprogram s tímto názvem) v sobě obsahuje informace, jenž měl Superintendant. Informace, které mohou lidem významně pomoci ve válce s Covenanty.


Společně přesvědčí Vergila, aby je následoval. V okamžiku kdy se Covenantům podaří probojovat se do jádra Data centra, se na scéně objevuje Buck, který jim pomůže na útěku k výtahu, jenž je odveze na zpět do města. Buck má pro únik připravenou loď, jenže se k ní budou muset ještě probít skrz vojáky Covenantu. S Vergilovou pomocí využijí masivní obrněný tank Elephant a vydají se na cestu. V pozadí je přitom vidět jak lodě Covenantů zahájily operaci, jejímž cílem je odkrýt v zemi ukrytý Forerunnerský artefakt, Portál na Archu. Provádějí tzv. „glassování“ což je v zásadě bombardování povrchu planety plasmou s cílem narušit její strukturu. Je to postup, který Covenant aplikuje na planety, když pátrá po Forerunnerských artefaktech. Jejich Elephanta však zasáhne Scarab a tak jsou nuceni ho opustit a ukrýt se uvnitř uměle vybudovaného parku nedaleko města. Buck nařizuje Mickeymu, aby zajistil evakuační plavidlo, zatímco zbytek ODST jednotky čelí silnému útoku vojsk Covenantu. Jakmile Mickey dorazí, tak se nalodí a jen tak tak unikají glassovacímu paprsku z Covenantské lodi. Už jen z dáli sledují destrukci města New Mombasa.

O měsíc později se na orbitální stanici ONI schyluje k výslechu Vergila, ke kterému dostal major Johnson povolení od admirála Terrence. Dare ho upozorňuje, aby byl opatrný, protože Vergil je nevypočitatelný. Johnson Vergila osloví s tím, že mají společné nepřátele a má mu říci co Covenant hledá. Situaci, která se zdá trochu napjatá odlehčí sám Vergil, když majorovi zapálí doutník. V tu chvíli je všem jasné, že není hrozbou, ale naopak užitečným společníkem.

V dodatečné scéně po dohrání hry na legendary obtížnost vidíme Prophet of Truth u jádra Superintendenta v Data centru, který právě pod ním objevil forerunnerský artefakt.

Další díly seriálu

0 komentářů: