Příběh HALO: Reach

Příběh této hry dějové těsně předchází událostem, zobrazeným ve vůbec první Halo hře. Je umístěn do roku 2552 během invaze Covenantů na planetu Reach, jenž slouží jako hlavní vojenské centrum UNSC. Děj se točí kolem jednotky Noble Team, skupiny elitních vojáků, plnící ty nejdůležitější mise v rámci UNSC. Hráč se ujímá role nováčka SPARTAN-B312 (Noble Six). Velitelem skupiny je Carter-A259 (Noble One) a jeho pravou rukou, takřka doslova, protože má bionickou paži je Kat-B320 (Noble Two). Pouze tito dva jsou členové původního Noble teamu. Zbytek skupiny tvoří odstřelovač Jun-A266 (Noble Three), specialista Emile-A239 (Noble Four) a expert na těžké zbraně Jorge-052 (Noble Five).

Tato jednotka je vyslána, aby prověřila důvody náhlého přerušení komunikace se základnou Visegrád Relay. Jak záhy zjišťují, tak ta se nachází pod útokem Covenantů. Jednotce se podaří útok odrazit a zachránit přeživší. Nicméně jak se později ukáže, nešlo o nějaký náhodný útok nepřítele, ale promyšlený krok připravují půdu pro nadcházející invazi na celou planetu. UNSC se uvádí do bojové pohotovosti ve snaze počínající útok odvrátit. Noble Team je vyslán na základnu Sword Base což je zařízení patřící pod Úřad námořní rozvědky (ONI). Potkávají zde Dr. Catherine Halseyovou, jenž je tvůrce SPARTAN-II programu a zbroje MJOLNIR, kterou nosí všichni vojáci typu SPARTAN. Ta informuje Noble Team, že Covenant zde pátrá po důležitých informacích týkajících se jejich náboženství.


Armáda Covenantů podniká invazi na Reach a na Noble Teamu je, aby se jim v tom pokusil zabránit i když má protivník jasnou početní převahu. Jorge a Noble Six se tak vydávají na misi, jejímž cílem je sabotovat štíty chrání Spire jenž Covenant využívá pro transport svých jednotek na Reach. Po náročném boji se jim podaří vypnout ochranný štít a fregata UNSC Grafton tuto zařízení s pomocí MAC děla zničí. Nicméně vzápětí se na scéně objevuje masivní bojová loď Covenantů (Long Night of Solace) jenž pro změnu likviduje UNSC Griffon a zapojuje se do bojů o Reach. Kat přichází s plánem odvetného útoku. Navrhuje propašovat bombu na palubu menšího pravidla, které se na loď Night of Solace bude vracet pro doplnění paliva. Bohužel se ukáže, že bomba má poškozený časovač a jedinou možností je odpálit ji manuálně. Jorge proto donutí Noble Six, aby se vrátil zpět na povrch planety a sám se obětuje pro dokončení této mise.  Loď je zničena a armáda Covenantu dostává první citelný zásah.

Zpět na planetě se Noble Six vydává do města New Alexandria, kde Spartané pomáhají místním sílám s evakuací obyvatel. Znovu se připojuje ke své jednotce a společně bojují pro invazním jednotkám a likvidují rušičky Covenantů umístěné ve městě. Protože však nepřátelé začnou město bombardovat, jsou nuceni se ukrýt do podzemního bunkru. Bohužel při jejich útěku je Kat zabita elitním Sangheili maršálem, jehož prvně potkali už při osvobozování Visegrád Relay. Noble team uniká, ale New Alexandria je zničena.


Základna Sword Base se ihned po zahájení útoku na Reach stala primárním cílem, což vzhledem k tomu že bylo hlavním stanovištěm UNSC na planetě, bylo logické. Navíc Covenanté brzo zjistili, že byla postavena nad oblastí vybudovanou Forerunnery a to co hledají, bude nejspíše někde poblíž. Sword Base ukrývala mnohé důležité artefakty a data týkající Forerunnerů. Proto Plukovník Urban Holland pověří zbytek Noble teamu, aby tuto základnu zničili a zamezili tomu, aby se důležité informace zde ukryté, dostaly do rukou nepřítele. Noble Team se proto vydává na další misi. Nedlouho poté jsou kontaktování Dr. Halseyovou, aby vyzvedli a doručili jeden důležitý balíček na loď Pillar of Autumn. Tou tajemnou zásilkou je Cortana, o které se Dr. Halseyová domnívá, že je klíčem k úplnému vítězství na Covenanty. Noble Six, Carter a Emile si vezmou tento úkol na starost, zatímco Jun evakuuje Dr. Halseyovou na základnu Caste Base. Po urputných bojích mezi jednotkou a Covenanty se podaří odpálit nálože, které zničí Sword Base i s Forerunnerskými pozůstatky pod ní.

Během přesunu k lodi Pillar of Autumn, které čeká v suchém doku je Carter velmi vážně zraněn. Vědom si toho, že doručení balíčku je hlavní prioritou, nařídí Noble Six a Emile, aby se k lodi vydali po zemi, zatímco on se pokusí rozptýlit vzdušné jednotky Covenantů. Oba dva Spartané tedy dále pokračují sami, ale jejich další cestu jim blokuje kráčející tank Scarab. Objevuje se však Carter, který obětuje svůj život tím, že do něj narazí a uvolní jim průchod. Poté co společně dorazí do doků se Emile ujímá MAC děla, aby vás bránil, zatímco předáváte Cortanu do rukou kapitána Keyese.  Covenanté cítí poslední možnost zasáhnout a útočí na vás ze všech sil. Během závěrečného souboje je Emile zabit jedním z elitních vojáků, svůj život však nedá lehce. Vy jste pak znovu konfrontování s elitním Sangheili maršálem, které mu však tentokrát uniknout nepodaří a umírá vaší rukou. Boj však není ještě u konce. Je třeba zajistit lodi bezpečný únik z planety. Proto odmítáte možnost odletět s nimi a místo toho přebíráte kontrolu na MAC dělem místo Emile a s jeho pomocí zajistíte bezpečný odlet Pillar of Autumn z planety Reach.


Následuje úvodní scéna z Halo: Combat Evolved kde se loď objevuje u neznámého světa s Halo prstencem, Cortana objevuje Installation 04, no však to dál už znáte.

V potitulkové scéně pak jako Noble Six bojujete svůj marný boj proti přesile Covenantů. I když je jasné, že z tohoto souboje už vítězně nevyjdete, svůj úkol jste splnili, stejně jako ostatní z vaší jednotky. Nakonec je Noble Six přemožen a zabit. O desetiletí později ještě stále leží jeho helma na zemi a zarůstá trávou. Reach se znovu osidluje a proslov Dr. Halseyové velebí statečnou oběť těch, kteří umožnili vyhrát válku proti Covenantu.

0 komentářů: